3 snelle tips voor een betere compositie

3 snelle tips voor een betere compositie

De compositie van een foto is belangrijk. Het brengt alles samen: het onderwerp, de dimensie en het gevoel. We geven je drie tips waar je op kunt letten bij het maken van een goede compositie.

Rule of Thirds

De bekendste ‘regel’ is misschien wel de Rule of Thirds, waar je je onderwerp op 1/3e van de foto plaats. Zo zie je meer van de omgeving en geef je meer context aan je foto. Bij het maken van een een foto waarbij je je aan de Regel van Derden wilt houden, kun je een grid van 3 bij 3 voorstellen. Plaats het onderwerp op een van de lijnen, zo staat deze direct op 1/3e van de foto. Heb je al een foto gemaakt, kun je deze natuurlijk nog croppen (bijsnijden) in de nabewerking. Zo krijg je uiteindelijk ook het gewenste resultaat.

compositie rule of thirds

Voorgrond

Een (onscherpe) voorgrond zorgt voor meer diepte in de foto en dus een extra dimensie. Het zet de kijker midden in de actie. De voorgrond kan ook zorgen voor extra context. Neem als voorbeeld een foto uit een discotheek, waar op de voorgrond onscherpe, dansende mensen staan. Door hen daar te plaatsen, laat je de kijker weten dat het druk is in de discotheek. Er is nog veel meer dan alleen het onderwerp. Hieronder een foto van een pooltafel, waar nog meer ballen op tafel liggen dan alleen de witte bal. De speler is dus nog niet klaar, maar moet nog een ballen wegspelen.

Leidende lijnen

Ook wel Leading Lines genoemd. Ga op zoek naar lijnen die naar het onderwerp leiden. Dit kunnen randen van gebouwen zijn, maar ook een weg die door het landschap loopt. Er zijn tal van mogelijkheden! Speel er gewoon eens mee.

compositie leidende lijnen

Compositie verbeteren lastig?

Kunnen we jou helpen met fotografie? Lees meer over onze dienst fotografie!

Bekijk deze post op Instagram. Plaats jouw beste foto met #NMAfotografie

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Snelle vraag? WhatsApp met ons